Leasing - alternativní nástroj pořízení dlouhodobého majetku - Musilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou způsobů pořízení dlouhodobého majetku se zaměřením na leasing. Leasing má své výhody i nevýhody, nemusí se vždy jednat o nejvhodnější způsob pořízení dlouhodobého majetku. Cílem bakalářské práce je vybrat vhodnou variantu pořízení majetku ve vybraném subjektu. Teoretická část práce popisuje dlouhodobý majetek, leasing, alternativní formy pořízení majetku a jejich srovnání. V praktické části práce je provedena analýza způsobů pořízení dlouhodobého majetku. Jsou představeny dvě metody: metoda čisté výhody leasingu a metoda diskontovaných výdajů na leasing a úvěr. Vyhodnocení nejefektivnějšího způsobu pořízení majetku se provádí z hlediska cash flow, daně z příjmů a z pohledu DPH. Po dokončení analýzy se jako nejvhodnější forma financování dlouhodobého majetku pro danou společnost jeví leasing.
Leasing - alternative tool for acquisition of fixed assets
Keywords: analýza; dlouhodobý majetek; způsob pořízení; leasing; analysis; fixed assets; way of acquisition; leasing