Mluva na Chodsku ve třech generacích - Csuláková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této dialektologické diplomové práce je zjistit, zda a jaké nářeční prvky se objevují v běžné mluvě obyvatel regionu Chodsko. Rozbor byl proveden na základě pořízených nahrávek mluvených projevů příslušníků tří generací (staré, střední, nejmladší). V teoretické části práce se autorka zaměřila na obecný popis nářečí na území ČR, jeho rozdělení, dále na popis podskupiny jihozápadočeské a úseku chodského. Součástí práce je také stručná charakteristika daného regionu. Praktická část se věnuje analýze promluv z hlediska hláskoslovného, tvaroslovného a lexikálního.
Specific language in Chodsko in three generations