Vývoj přirozeného zákona a jeho možná aplikace v českém soudnictví - Panuš, Marek (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vývojem a možnou aplikací přirozeného zákona v českém soudnictví. První část práce se zabývá vztahem přirozeného a pozitivního práva, historickým vývojem přirozeného zákona a právního pozitivismu. Druhá část práce zkoumá současný právní řád České republiky a praxi Ústavního soudu, který má vynášet závěry v souladu s přirozenoprávním jádrem Ústavy České republiky. Práce ukazuje, že existuje určitá obtíž v aplikaci přirozených práv v praxi Ústavního soudu. Z toho důvodu se pak práce zabývá tím, jak je přirozený zákon aplikován. Avšak práce dochází ke zjištění, že zřejmě neexistují zdroje, jež by pojednávali o dané aplikaci. Třetí část práce se zabývá možným návrhem přirozeného zákona jakožto potenciálním řešením určité kvazi-aplikace přirozených práv Ústavním soudem ČR.
Application of natural law in the Czech jurisdiction
Keywords: iusnaturalismus a iuspozitivismus; přirozené a pozitivní právo; přirozený a pozitivní zákon; právní řád ČR; Ústavní soud ČR; iusnaturalism and iuspositivism; nature and positive law; legal order of the Czech Republic; Constitutional Court of the Czech Republic