Obsah učiva vybraných přírodovědných učebnic s ohledem na využívání metod přímého studia přírody na 1. stupni ZŠ - Váchová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem práce je analýza čtyř vybraných řad učebnic prvouky a přírodovědy zaměřená na zjištění četnosti úloh využívajících metody přímého studia přírody. Nalezené úlohy jsou ještě blíže klasifikovány z hlediska náročnosti myšlenkových operací, které musí žák užít, aby úlohu vyřešil. Tuto klasifikaci definovala Tollingerová a uvádějí ji například Kalhous a Obst (2002). V poslední části analýzy jsou pak dané úlohy klasifikovány podle stupňů bádání tak, jak je uvádějí Banchi a Bell (2008). V rámci této práce byly také navrženy čtyři úlohy zaměřené právě na metody přímého studia přírody, z nichž jedna byla ověřena se žáky v praxi.
The content of the selected science textbooks with regard to the use of methods of direct study of nature
Keywords: Metody přímého studia přírody; pozorování; pokus; přírodovědné učebnice; Methods of direct studies of nature; observation; experiment; science textbooks