Ideální učitel angličtiny očima žáků/The Ideal English Teacher from the Pupils' Perspective - Zimová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je popsat, jak si žáci základní školy představují ideálního učitele anglického jazyka. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a empirické. Teoretická část pojednává o osobnosti učitele, profesních nárocích, komunikaci a interakci během výuky, hodnocení žáků a rozlišení typologie učitelů. Věnuje se také společenské prestiži, příčinám feminizace učitelské profese a budování autority. Závěr teoretické části rozebírá z různých pohledů, zda ideální učitel vůbec existuje. Empirická část je založena na kvalitativně orientovaném výzkumu. Žáci měli vypracovat úvahu na téma "Jak si představuješ ideálního učitele cizího jazyka?". Výpovědi jsou následně analyzovány a srovnány se stanovenými hypotézami. Výsledky výzkumu také ukazují, zda-li a jakým způsobem se liší představy žáků s ohledem na jejich věk.
The Ideal English Teacher from the Pupils' Perspective
Keywords: Učitelská profese; ideální učitel; učitel angličtiny; osobnost učitele; profesní nároky; představy žáků; pedagogická komunikace.; Teaching profession; ideal teacher; English teacher; teacher's personality; professional requirements; pupil's imaginations; pedagogical communication.