Preventivní programy Policie České republiky na základních školách v Českém Krumlově - Škodová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematika společensky a sociálně nežádoucích jevů je zejména u dětí a mládeže výrazným rizikem nejen zdravotním, společenským, ale také ekonomickým. Příčiny kriminality a dalších forem rizikového chování jsou dány celou škálou na sebe navazujících nepříznivých vlivů. Ve své práci se zabývám zmapováním faktorů, které ovlivňují formování mladého člověka a vybraných forem rizikového chování a kriminality u dětí na základních školách. Pro zjištění dat je využit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, formou anonymního dotazníku u žáků devátých tříd základních škol v Českém Krumlově. Dalším zdrojem informací je kvalitativní výzkum, formou polořízeného rozhovoru se školními metodiky prevence, podložený názorem okresního metodika prevence. Teoretická část popisuje vybrané jevy rizikového chování a jejich příčiny. Praktická část obsahuje vlastní výzkum a diskuzi s autory, z kterých jsem čerpala. Cílem bakalářské práce je zmapovat rozsah a realizaci prevence kriminality Policie České republiky v Českém Krumlově, včetně tematického zaměření preventivních programů v českokrumlovských základních školách. Z výzkumu vyplývá, že se Policie České republiky věnuje primární prevenci na základních školách v Českém Krumlově dle požadavků jednotlivých škol. Rozsah preventivních programů je dostatečně široký, vyhovuje většině oslovených škol. Výsledky bakalářské práce je možno využít v praxi při přípravě preventivních programů pro pedagogické i nepedagogické pracovníky, informativní materiál pro širokou veřejnost a v neposlední řadě pro účely dalšího výzkumu.
Prevention Programmes of the Police of the Czech Republic at Basic Schools in Český Krumlov
Keywords: prevence; preventivní programy; kriminalita; základní škola; prevention; prevention programmes; criminality; basic school