Život seniora v domě s pečovatelskou službou - Šustrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou stárnutí společnosti, stárnutí jedince a zjištěním míry spokojenosti klientů v Domech s pečovatelskou službou. Teoretická část popisuje stárnutí populace, demografii stárnutí, seniory v České Republice a seniory a společnost. V druhé části se popisuje co vše se odehrává v období raného a pravého stáří. Ve třetí části této práce je popisováno biologické stárnutí seniora, zde jsou také uvedeny základní pojmy jako je stáří, kalendářní stáří, sociální stáří a stáří biologické. Poslední část popisuje pečovatelskou službu z několika pohledů. Praktická část této práce obsahuje popis dvou zařízení a to Domy s pečovatelskou službou o.p.s. Český Krumlov a Dům s pečovatelskou službou Nerudova 2/a České Budějovice. Klienti v obou zařízeních jsou subjektivně spokojeni se službami i s přístupem pracovníků. Obě zařízení poskytují svým klientům kvalitní služby a zaměstnávají pracovníky, se kterými jsou klienti spokojeni, protože vykonávají svou práci s láskou.
Senior´s Life in an Old People House
Keywords: Klíčová slova: stárnutí společnosti; rané a pravé stáří; biologické stárnutí seniora; pečovatelská služba; Dům s pečovatelskou službou o.p.s. Český Krumlov; Dům s pečovatelskou službou Nerudova 2/a České Budějovice.; Key words: ageing of society; precocious and real ageing; biological ageing of senior; domiciliary services; House with day care Český Krumlov; House with day care Nerudova 2/a České Budějovice