Habitatové preference, stanovištní dynamika a management hmyzu vázaného na staré stromy - Plátek, Michal (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá habitatovými preferencemi a stanovištní dynamikou hmyzu vázaného na staré a volně rostlé stromy a na management středoevropských nížinných světlých lesů. Práce poukazuje na současné problémy v ochraně hmyzu vázaného na staré stromy. Na příkladu brouka specializujícího se výhradně na staré stromy popisuje jeho ekologické nároky v rámci jednotlivých starých stromů a zároveň poukazuje na rozdíly ve využívání starých stromů na stanovištích s rozdílnými podmínkami prostředí. Práce se dále věnuje vlivu ořezávání stromů na tvorbu stanovišť s mrtvým dřevem a na vliv aktivního managementu na společenstva organismů středoevropských nížinných lesů.
Habitat preferences, dynamics and management of insects dependent on old trees
Keywords: saproxyličtí brouci; mrtvé dřevo; ochranářský management; staré stromy; biotopové stromy; stanovištní požadavky; tesařík obrovský; Cerambyx cerdo; duby; otevřené lesy; biodiversita; saproxylic beetles; deadwood; conservation management; old trees; veteran trees; habitat requirements; great capricorn beetle; Cerambyx cerdo; Quercus; woodland; biodiversity