Bohové futuristického věku: Koexistence člověka a umělé inteligence ve světle posthumanistických konceptů americké science-fiction literatury 20. století. - Podlaha, Roman (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se převážně zabývá posthumanistickými filosofickými koncepty, které jsou přítomny v americké literatuře science-fiction 20. století. Vybrané texty jsou ty, ve kterých hlavní roli hraje aspekt umělé inteligence. Díky rozboru a srovnání vybraných děl může čtenář snadno pocítit, jak doposud neměnný koncept humanistického člověka je hluboce přetvářen všudypřítomným užíváním vyspělé technologie, potažmo umělé inteligence. Úvod práce je hlavně věnovaný explanaci základních termínů a definic soudobého filosofického trendu posthumanismu. Zbytek práce se věnuje hledání konceptu "postčlověka" v nejznámějších dílech amerického science-fiction (Isaac Asimov, Philip K. Dick, William Gibson, Richard Powers a další).
Gods of Tomorrows: Posthumanistic Coexistence of Man and Artificial Intelligence in American Science-Fiction Literature of 20th century.
Keywords: science-fiction; umělá inteligence; robot; humanismus; posthumanismus; postčlověk; post-moderní; de-materialismus; virtuální realita; science fiction; artificial intelligence; robot; humanism; posthumanism; posthuman; post-modern; de-materialism; virtual reality