Sociální zabezpečení seniorů v České republice a ve Velké Británii - Salátová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá sociálním zabezpečením seniorů v České republice a ve Velké Británii. Cílem bakalářské práce je komparace těchto systémů. Práce je teoretická. Na začátku se obecně věnuje sociální politice a jejím modelům. Dále pak pojednává o cílové skupině seniorů a s tím spojené stáří a stárnutí - stárnutí obyvatelstva je lokální problém, na který je třeba reagovat. Podstatná část mé práce se zabývá sociálním zabezpečením těchto dvou zemí nejvíce se věnuje důchodovému pojištění. Dále jsou zde přiblíženy i dávky, které mohou senioři pobírat a služby, které mohou využívat. Poslední částí je komparace těchto dvou systémů, ve které jsou uvedeny podobnosti a rozdíly mezi Českou republikou a ve Velkou Británií.
Social security of seniors in the Czech Republic and the United Kingdom
Keywords: sociální zabezpečení; senior; Česká republika; Velká Británie; komparace; stárnutí obyvatelstva; sociální systém; služby pro seniory; social security; seniors; Czech Republic; United Kingdom; comparison; aging of the population; social system; services for seniors