DISKUSSIONEN ÜBER ETHNISCHE MINDERHEITEN AM BEISPIEL ÖSTERREICHS - Hlaváčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem bakalářské práce je popsání a posouzení vztahu Rakouské republiky k jejím národnostním tzv. autochtonním menšinám, které definuje menšinový zákon z roku 1976. Autorka se v teoretické části zaměří na legislativní úpravu na mezinárodní a národní úrovni ve vztahu k ochraně etnických menšin a komparuje tuto menšinovou politiku s Českou republikou. V praktické části se bude věnovat stručně historickému pozadí každé autochtonní menšiny a zároveň popíše jejich aktuální situaci, jejich každodenní problémy - zda dochází k naplnění jejich menšinových práv v každodenním životě. V závěru práce nastíní a zhodnotí autorka z nabytých poznatků předpokládaný vývoj této problematiky v budoucnosti.
Discussion about ethnic minorities on the example of Austria
Keywords: Rakousko; menšinový zákon; národnostní menšina; autochtonní menšina; příslušník; menšinový jazyk; Austria; minority law; minority; indigenous minority; member; the minority language