Aplikace výtvarných aktivit se zaměřením na rozvoj osobnosti u osob ve výkonu trestu odnětí svobody - Janská, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá aplikací výtvarných činností se zaměřením na rozvoj osobnosti u osob ve výkonu trestu. Práce je rozdělena na teoretické a praktické kapitoly. První část vymezuje některé klíčové pojmy penitenciárného prostředí včetně programu zacházení a pedagogických disciplín, které se uplatňují v tomto specifickém prostředí. Praktické kapitoly se věnují realizaci vlastního dlouhodobějšího didaktického projektu s názvem ?Kordelie?, který je zaměřen na pozitivní myšlení, hodnotový systém a rozvoj kompetencí u cílové skupiny trvale pracovně nezařaditelných odsouzených žen ve Vazební věznici České Budějovice. Na základě aplikace těchto souborů činností a následného vyhodnocení, sleduji reálnou možnost zařazení výtvarného didaktického projektu do individuálních aktivit programů zacházení pro odsouzené osoby.
The application of art activities focusing on the development of personality of people in custodial sentence
Keywords: Věznice; vězeňství; výkon trestu; vězněné osoby; odsouzené ženy; prizonizace; programy zacházení; penitenciární práce; penitenciární prostředí; pedagogičtí pracovníci ve vězeňství; andragogika; vzdělávání; zájmové aktivity dospělých; výtvarné aktivity.; prison; prison service; prison sentence; prisoners; sentenced women; imprisonment; corectional programs; peniteciary environment; prison educators or mentors; andragogy; education; activities of interest for adults; art activities.