Dramatická výchova v současnosti a její využití ve ŠVP se zaměřením na výchovu k občanství a výtvarnou výchovu. - Votrubová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá v souladu s koncipováním Školního vzdělávacího programu (dále ŠVP) otázkou praktického využití předmětu ''Dramatická výchova'' v oborových předmětech výchova k občanství a výtvarná výchova. Teoretická část je zaměřena na historii dramatické výchovy, vymezení pojmu drama dramatická výchova, dramatické techniky a vývoj dramatické výchovy. Dále se bude zabývat současnou dramatickou výchovou, jak ji lze využít v Rámcově vzdělávacím programu (dále RVP) v prostředí základní školy. Z hlediska studia oboru výchova k občanství a výtvarná výchova může být dramatická výchova využita jako prostředek rozvoje komunikace a jako jedna z mnoha možností, jak vést úspěšně vyučovací hodinu. V praktické části jsou porovnány dvě základní školy - ZŠ Rapšach a ZŠ Emy Destinové v Českých Budějovicích - z pohledu jejich přístupů a možností využití dramatické výchovy v hodinách občanské výchovy. V rámci měsíční pedagogické praxe na ZŠ Vltava v Českých Budějovicích jsem se rozhodla o změnu ZŠ Emy Destinové na ZŠ Vltava v praktické části, protože jsem měla více příležitostí a času si vyzkoušet didaktiku dramatické výchovy v praxi. Dalším důvodem změny školy je existence dramatického oboru na ZUŠ pod vedením paní Mgr. Ireny Hůlkové, v kterém jsem měla možnost získat další praktické zkušenosti. Cílem diplomové práce je zjistit, zda - li dramatická výchova žákům zpestří všední vyučovací hodiny a má pozitivní vliv na celkový rozvoj osobnosti žáků.
Dramatic education at Common European Framework of Reference within the area of primary school.
Keywords: dramatická výchova; ŠVP; RVP; občanská výchova; výtvarná výchova; drama; Common European Framework of Reference; Common European Framework of Regerence within the area of primary school.