,,A přece mě ten krutý osud stihl?" Ovdovělé pražské měšťanky ve druhé polovině 19. století v odrazu ego-dokumentů - Marešová, Dana (Jihočeská univerzita, 2020)
Disertační práce představuje na základě zvolených ego-dokumentů a dalších pramenů osudy ovdovělých měšťanek žijících v Praze během druhé poloviny 19. století. Předkládaná práce se zprvu zaměřuje na život žen před tím, než se staly vdovami, následně zachycuje celý proces ovdovění měšťanek od umírání manžela přes pohřeb a první chvíle po jeho skonu. Práce pamatuje i na právní stránku ovdovění a ekonomická hlediska s tím spojená jakými jsou např. materiální zabezpečení, uplatnění vdov, žádosti o podporu, spolky podporující vdovy a možnosti ubytování. Další z kapitol se věnují každodennosti ovdovělých žen, sítím vztahů, reflexi a sebereflexi vdovství, prožívání smutku a hledání útěchy u Boha. Jádro práce je zakončeno vzpomínáním na zemřelého manžela, posledními dny, smrtí a ,,posmrtným životem" vdov. Pro doplnění disertaci obohacují tabulky, přílohy se znázorněním příbuzenských vztahů vdov, obrazová část, ediční zpracování vybraných pramenů osobní povahy a rejstřík osob.
"And yet the cruel fate hit me?" Widowed Prague bourgeois women in the second half of the 19th century in the reflection of ego-documents
Keywords: druhá polovina 19. století; ženy; vdovy; ovdovění; pražské měšťanstvo; ego-dokumenty; the second half of the 19th century; women; widows; becoming a widow; Prague bourgeoisie; ego-documents