Fundamentální analýza vybraného akciového titulu - Reisner, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo provést fundamentální analýzu společnosti Microsoft, porovnat vnitřní hodnotu akcií s tržní cenou, a nakonec stanovit investiční doporučení pro potenciální investory. První část byla věnována globální fundamentální analýze, kde byl zkoumán vliv různých makroekonomických faktorů na akcie. Nejdůležitějším makroekonomickým faktorem se ukázala být míra inflace, která je důvodem současné restriktivní měnové politiky FEDu. Druhou část práce tvořila odvětvová fundamentální analýza. Tržby společnosti Microsoft a jejích konkurentů rostou v průměru o 9,72 % ročně. Toto tempo spolu s vysokým růstovým potenciálem naznačuje, že se odvětví stále nachází ve fázi rozvoje. Poslední částí práce byla fundamentální analýza samotné společnosti. Bylo vypočteno celkem 5 modelů s cílem určit vnitřní hodnotu akcií vybrané společnosti. Vnitřní hodnota akcií vyšla vyšší než jejich tržní cena ke dni 1.1. 2023 ve výši 232,22 USD. Jediný model, který ocenil akcie společnosti níže než jejich tržní cena, byl model peněžních toků FCFF. Všechny 3 části provedené fundamentální analýzy doporučují nákup akcií společnosti Microsoft. Globální analýza však naznačují nejistý budoucí makroekonomický vývoj. Z dlouhodobého hlediska to pro společnost nepředstavuje problém vzhledem k jejímu silnému postavení na klíčových trzích, z krátkodobého hlediska to však může negativně ovlivnit cenu akcií. Z těchto důvodů je investičním doporučením akcie koupit a dlouhodobě držet.
Fundamental analysis of the selected stock
Keywords: Fundamentální analýza; Microsoft; Technologický sektor; Oceňování akcií; Fundamental analysis; Microsoft; Technology sector; stock valuation