Finanční analýza podniku zaměřeného na poskytování služeb - Motyčková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá finanční analýzou podniku zaměřeného na poskytování služeb ve stavebnictví. Cílem je vyhodnotit finanční situaci podniku a posoudit jeho hlavní zdroje neefektivnosti. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje rozboru zdrojů zabývajících se nástroji finanční analýzy, jsou zde definovány základní pojmy a metody finanční analýzy. Praktická část obsahuje informace o vybrané společnosti včetně poskytnutých finančních dat sloužící jako podklad pro zpracování finanční analýzy podniku. Finanční analýza je aplikovaná pomocí metody analýzy absolutních dat, přímé analýzy poměrových ukazatelů a analýz soustav a souhrnných ukazatelů hospodaření. Zhodnocení zpracovaných výsledků ukazatelů a jednotlivá doporučení jsou uvedena ve výsledkové části bakalářské práce. Závěr je věnován nastavení opatření podniku dle výsledků a závěrů jednotlivých kapitol bakalářské práce. Výsledky výše provedené finanční analýzy společnosti SEJA CZ s.r.o. hodnotí pozitivně fakt, že se společnost po několika letech stagnace a překonání krizového roku 2014 dostala opět na růstovou křivku a třetím rokem dosahuje zisku. Analýzy poměrových ukazatelů i analýzy souhrnných ukazatelů jako je Z-skóre či Tafflerův model jednoznačně potvrzují, že si společnost prošla složitým obdobím, hlavně v roce 2014, ale je již na dobré cestě a musí využít příležitostí ke snížení či odstranění slabých stránek společnosti k tomu, aby začala růst a byla dlouhodobě zisková. Cesta k tomu vede přes získání dlouhodobých zakázek, kvalitních pracovníků a postupného snížení cizích zdrojů, také diverzifikaci aktivit. V tomto směru se má možnost inspirovat jednou z porovnávaných společností, která se etablovala na stavebním trhu kontrolou nemovitostí a hodnocením staveb.
Financial analysis of company focused on providing of services
Keywords: finanční analýza; finance podniku; efektivita; financial analysis; corporate efficiency