Příčina selhávání politiky rozvoje venkova: případ vybraných nástrojů druhé osy PRV. - Pražan, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Disertační práce je zahrnuje posouzení příčin selhávání politiky na vybraném nástroji politiky: agroenvironmentálním opatření, v rámci kterého stát kompenzuje zemědělcům ztráty vyvolané při produkování veřejných statků. Práce se zaměřila především na kontrakt a jeho charakteristiky a další instituce, jejichž vyzrálost ovliv-ňuje efekty této politiky. Hlavním cílem bylo identifikovat u kontraktu tyto charakte-ristiky, a také posoudit jejich vyváženost s ohledem na účel a předmět kontraktu a ta-ké dlouhodobé zájmy obou stran kontraktu. Šetření zahrnovalo zjišťování postojů zemědělců a státní správy (jako stran kontraktu) na kvalitu kontraktu a bylo provede-no na vzorku zemědělců na celostátní úrovni a na čtyřech případových studiích na regionální úrovni. Bylo zjištěno, že většina charakteristik kontraktu neodpovídají dlouhodobým zájmům obou stran kontraktu a tyto snižují účinnost agroenvironmen-tální politiky. Jedná se např. o dostupnost informací, důvěru mezi stranami kontraktu, tendenci ke strategickému chování, rozložení sil v kontraktu, sdílení rizik v kontraktu, přiměřenost výše kompenzace. Systém kontrol a penalizace byla shledána jako přiměřená. Nedostatečně vyzrálé instituce a charakteristiky kontraktu vedou ke zvyšování transakčních nákladů obou stran kontraktu a lze předpokládat, že ochota kontrakt opakovat v budoucnu může být omezena. Výsledky jsou pro státní správu podkladem pro zdokonalení kontraktu tak, aby dlouhodobě podporoval účinnost ag-roenvironmentální politiky.
Keywords: agroenvironmentální opatření; veřejný statek; účinnost politiky; neoklasický kontrakt; charakteristiky kontraktu; agri-environmental measure; public goods; effectiveness of the policy; neo-classical contract; characteristics of contract