Návrh souboru kompenzačních cviků zaměřených na odstranění svalových dysbalancí v oblasti hlezenního kloubu - Dudák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá návrhem souboru kompenzačních cvičení pro odstranění dysbalancí v oblasti hlezenního kloubu. Práce byla vytvořena použitím obsahové analýzy a syntézy. V analytické části práce se věnujeme anatomii a kineziologii bérce a nohy, včetně hlezenního kloubu. Tato část dále obsahuje také vyšetření hlezenního kloubu, svalové dysbalance, nejčastější zranění hlezenního kloubu a druhy kompenzačních cvičení. Syntetická část práce je složena z kompenzačního souboru cviků, kterými jsou cviky uvolňovací, protahovací a posilovací. U každého z nich je uveden jeho popis a návod na správné provedení včetně doprovodných obrázků. Cílem této práce je návrh cviků s možností jejich využití pro širokou škálu populace.
Design of set of compensatory exercises aimed at the elimination of muscle imbalances in the ankle joint
Keywords: hlezenní kloub; svalové dysbalance; kompenzační cvičení; anatomie hlezenního kloubu; kineziologie hlezenního kloubu; zranění hlezenního kloubu; vyšetření hlezenního kloubu; ankle joint; muscle imbalances; compensatory exercises; ankle joint anatomy; kinesiology of the ankle joint; ankle joint injury; ankle joint examination