Porovnání nejnovějších metod pro výpočty vodní eroze - Valenta, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Obsahem této bakalářské práce je výklad, který se zaměřuje na erozi, především erozi vodní. V úvodní části je objasnění vodní eroze, její vznik, důsledek vodní eroze a možná protierozní opatření, kterými lze tento typ eroze potlačit nebo alespoň omezit její dopad. Hlavním účelem této bakalářské práce je porovnání dostupných postupů při výpočtu vodní eroze. V této práci jsou uvedeny metody průměrného ročního odsunu zemin a další vybrané modely, které slouží jako základ k výpočtu okamžitého odsunu zemin. Mezi primární metody pro výpočet průměrného ročního odnosu zemin patří pak metody USLE a RUSLE. V této práci byli pro posouzení výpočtu okamžitého odnosu zemin vybrány pouze nejvíce dostupné modely.
Comparison of the latest methods for calculations water erosion
Keywords: vodní eroze; USLE; RUSLE; model; water erosion; USLE; RUSLE; model