The Native Speaker English Teacher in the Czech Republic/Rodilí mluvčí vyučující angličtinu na českých školách - Větrovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá situací rodilých mluvčí vyučujících anglický jazyk na českých školách. Teoretická část se nejprve zaměřuje na role, kvality, autonomii a zodpovědnost učitelů a porovnává autoritu rodilých mluvčí v České republice a v anglicky mluvících zemích. Dále definuje pojem rodilý mluvčí anglického jazyka, věnuje se faktorům ovlivňujícím rozdíly mezi rodilými mluvčími a českými učiteli, zabývá se kvalifikací a pracovními příležitostmi rodilých mluvčích v České republice a nastiňuje problematiku kulturního šoku a překonávání kulturních rozdílů ve vyučování. V praktické části se pomocí rozhovorů s řediteli škol snaží zjistit jejich názor na danou problematiku a prostřednictvím dotazníku pro rodilé mluvčí se snaží zmapovat jejich postoje vůči českým žákům, míru kvalifikace, důvody pro příchod do České republiky, působnost na českých školách a spokojenost se současnou situací v České republice.
The Native Speaker English Teacher in the Czech Republic
Rodilí mluvčí vyučující anglický jazyk na českých školách
Keywords: učitel; rodilí mluvčí; český učitel; anglický jazyk; kvalifikace; ředitel; základní škola; střední škola; univerzita; soukromá jazyková škola; postoje; dotazník; rozhovor; teacher; native speaker; Czech teacher; English language; qualification; director; primary school; secondary school; university; private language school; attitudes; questionnaire; interview