Lékařské rukopisy jihozápadních Čech a jejich soupis - Valinová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce předkládá obraz různých způsobů léčby v minulosti na základě rozboru receptů vypsaných v lékařských rukopisech z 15.-19. století uložených v různých kulturních a vědeckých institucích v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obsahuje rovněž soupis těchto rukopisů a předkládá také pokus o jejich klasifikaci. Práce se věnuje i autorům návodů v rukopisech vypsaných. V přílohách se pak kromě zmíněného soupisu nacházejí i obrazové ukázky některých rukopisů, slovníček méně známých výrazů a archaismů, jež se v práci vyskytují, a jmenný rejstřík.
Medical Manuscripts of Southwest Bohemia and Their Inventory
Keywords: dějiny medicíny; lidové lékařství; rukopisy; history of medicine; folk medicine; manuscripts