Realizace programu uchování přeštického černostrakatého plemene prasat - Provazníková, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo zachytit vývojové trendy populace přeštického černostrakatého plemene. V literární rešerši byl popsán vznik a regenerace plemene, charakteristika a typické znaky přeštického černostrakatého plemene, užitkovost plemene, struktura chovatelské základny a očekávané využití a marketing. Ve vlastní práci byly popsány změny v chovatelské základně, která se ze západních Čech přesunula i do jiných lokalit ČR. Největšími podniky, které chovají přeštické černostrakaté plemeno, jsou ZD Mladotice a Žihelský statek a.s., sídlící v Plzeňském kraji, Zemet s.r.o. Tečovice, sídlící ve Zlínském kraji, a Chovservis a.s. v chovu Radostov, sídlící v Královéhradeckém kraji. V roce 2013 bylo chováno 348 prasnic, v roce 2014 404 prasnic, v roce 2015 413 prasnic a v roce 2016 369 prasnic. Dále byla vyhodnocena věková struktura základního stáda prasnic. V chovech bylo nejvíce prasnic na prvním a druhém vrhu, oproti tomu na pátém vrhu mělo prasnice jen málo chovatelů. Požadavek na dlouhověkost tedy nebyl dodržen. Z výsledků kontroly užitkovosti byla vyhodnocena reprodukční užitkovost prasnic základního stáda v jednotlivých chovech (počet všech a živě narozených selat, počet dochovaných selat a mléčnost). Průměrné hodnoty populace chovný cíl nesplňovaly. Některé podniky však měly výborné výsledky, především ZD Mladotice a Zemet s.r.o. Tečovice. U polních testů byly vyhodnoceny přírůstky, procento svaloviny a výška hřbetního tuku. Chovný cíl byl splněn u hodnot výška hřbetního tuku a podíl svaloviny. Přírůstek u prasniček byl nižší, než požaduje chovný cíl. U kanečků byl přírůstek v roce 2013 a 2016 vyšší, než požaduje chovný cíl, a v roce 2014 a 2015 nižší. Vyhodnocena byla i liniová skladba plemeníků v chovech. Bylo zjištěno, že z 10 dochovaných linií je dlouhodobě nejvíce zastoupena linie Wiskont a nejméně linie Sudet. Celá práce byla zaměřena na sledování výsledků jednotlivých chovatelů a jejich srovnání s chovným cílem pro přeštické černostrakaté plemeno. Dále byla vyhodnocena kvalita spermatu plemeníků přeštického černostrakatého plemene působících na inseminační stanici Kout na Šumavě. Všichni plemeníci splnili dané minimální parametry.
Implementation of the program of preservation the Prestice Black Pied breed
Keywords: prase; přeštické černostrakaté plemeno; reprodukce; užitkovost; využití; linie; pig; Prestice Black Pied breed; reproduction; performance; utilization; line