Zavedení helminta jako modelového organismu do kultury a charakterizace imunitní odpovědi hostitele - Hložková, Oldřiška (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavními cíli této práce bylo (i) zavést modelovou komensální tasemncici, Hymenolepis diminuta, do kultury a (ii) charakterizovat slizniční imunitní odpověď ve střevě hostitele. Zaměřila jsem se na vytvoření kultury H. diminuta v laboratorních podmínkách založených na jejím přirozeném životním cyklu - Potemníka moučného (Tenebrio molitor) jako mezihostitele a potkanů Wistar jako konečných hostitelů. Infikovaní brouci byli chováni při 28 ° C a vzhledem k tomuto specifickému stavu jsme byli schopni dostat infekční larvocysty již tři týdny po první infekci. Abychom splnili druhý cíl této práce, zkoumala jsem vliv H. diminuta na produkci IgA protilátek ve střevě definitivního hostitele, což bylo možné sledovat ze vzorků stolice s použitím nepřímé metody ELISA. Nejprve jsem provedla několik experimentů zaměřených na optimalizaci získávání antigenu H. diminuta vhodného pro detekci IgA protilátek při infekci H. diminuta pomocí ELISA. Následně jsem provedla dva experimenty pro detekci změny hladiny IgA během infekce H. diminuta v modelovém systému potkanů. Silná produkce IgA protilátek byla zahájena vždy v patentní periodě (tj. Když se vyvinula dospělá tasemnice). Stručně řečeno, mé výsledky naznačují, že H. diminuta má silný imunomodulační účinek na hostitelský organismus.
Introduction of helminth as a model organism into the culture and characterization of the host immune response
Keywords: Helmint; Hymenolepis diminuta; helmintoterapie; slizniční imunitní odpověď; Helminth; Hymenolepis diminuta; helmintotherapy; mucosal imune response