Mák setý a konopí v mezinárodním obchodě - Šilha, Michal (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na mezinárodní obchod s mákem setým a konopím. Na začátku práce je vysvětlen termín mezinárodní obchod a nástroje k regulaci mezinárodního obchodu jsou zde popsány. Také informace o legislativě, která upravuje pěstování a mezinárodní obchod s mákem setým a konopím, jsou zde uvedeny. Tyto informace jsou čerpány z knih a internetových zdrojů. Hlavním cílem práce je analýza trhu s mákem setým a konopím a zjištění kompetencí celní správy. Sekundárním cíle je zjištění znalostí a názorů zemědělců v České republice ohledně legislativy, která upravuje pěstování a mezinárodní obchod s mákem setým a konopím, a to formou dotazníku. Data o vývozu a dovozu máku setého konopí v České republice a Evropské unii jsou čerpány z internetových stránek Českého statistického úřadu a z Market Access Database. Sebrané informace jsou analyzovány a zpracovány do grafů v Microsoft Excel. Výsledky grafů jsou vyhodnoceny na základě stanovených cílů.
International trade with opium poppy and cannabis
Keywords: mezinárodní obchod; mák setý; konopí; international trade; opium poppy; cannabis