Rituální význam tance - Charvátová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce je zaměřena na historický vývoj tance, jeho uplatnění v minulosti i v současnosti. Dále se zaměřuje na všeobecnou definici rituálů, jeho základní pojetí a praktické vysvětlení. Nabízí pohled, při jakých příležitostech je tanec s rituálem propojen, kdy byl a stále je tanec využíván v rituálních praktikách. Tato práce také zaznamenává, v jakých sférách se tance a rituály uplatňují, jaké přínosné možnosti pro jedince a společnost nabízí. Shrnuje celkové hodnocení a další využití těchto fenoménů, přibližuje důvody, proč je dobré tanec a rituály ponechávat v a objevuje novou myšlenku, jak dnešní společnost obohatit o novou možnost využívaní volného času.
The importace of ritual dances
Keywords: tanec; rituál; fyzické a duševní zdraví; orientální tancem taneční terapie; dance; ritual; physical and mental health; oriental dance; dance therapy