Radiační rizika potenciálně spojená s počítačovou tomografií v České republice - Veverka, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Diagnostická rentgenová vyšetření jsou nejvýznamnější umělý zdroj záření, kterému je obyvatelstvo vystaveno. Přispívají okolo 14% z celkové celosvětové každoroční expozice z všech zdrojů. Právě proto, že diagnostická rentgenová vyšetření poskytují velké výhody, je obecně přijímán fakt, že jejich použití zahrnuje malé riziko vyvolávání rakoviny. Riziko pro jednotlivce je nepochybně malé protože dávky záření jsou nízké, ale velké množství každoročně ozářených lidí znamená, že i malá jednotlivá rizika mohou přerůst do značného množství případů rakoviny. Cíl této práce byl znovu odhadnout toto riziko na základě každoročního množství CT vyšetření podniknutých v České republice a typických aplikovaných dávek. Pro plánované výpočty ale nebylo možné zpětně dohledat potřebná data, protože jejich archivace není povinná. Tato studie proto pouze popisuje obecné působení ionizujícího záření na lidský organizmus a dále všechny nezbytné matematicko-fyzikální vztahy potřebné pro uskutečnění prvotně plánovaného šetření, i se všemi nezbytnými datovými vstupy. V závěru práce jsou navrhnuty a demonstrovány postupy, jak potřebná data získat a zpracovat taky, aby bylo možné jejich případné porovnání s odbornou literaturou.
Radiation risks potentially connected with computerized tomography in Czech republic
Keywords: Radiační riziko; počítačová tomografie; výzkum; kumulativní riziko; odhady rizika; CTDI; DLP; Radiation risk; computerized tomography; survey; cumulative risk; risk estimates; CTDI; DLP