The Philosophy of the Tiger in the Selected Prose of William Saroyan - Hůlka, Matyáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat pojem tygra, který William Saroyan představil ve své krátké novele Tracyho tygr, v originále Tracy's Tiger. Práce se bude opírat o některá prozaická díla tohoto amerického autora arménského původu. Samotný význam vyobrazení tygra bezesporu pramení ze způsobu autorova vyprávění a činů jeho postav. Pro tyto postavy je příznačným to, že si často během dospívání procházejí mnohým štěstím i neštěstím. Je nutno tedy říct, že pravá podstata tygra pochází ze samotného nitra každého člověka; jde o duševní mládí, které probouzí v duši elán a posiluje mysl. Na Saroyanovu obraznost tygra lze nahlížet jako na filozofii života. Aby člověk měl tygra, je potřeba, aby vykročil ze své komfortní zóny a překonal své vlastní hranice. Výsledkem je pak plně prožitý život.
The Philosophy of the Tiger in the Selected Prose of William Saroyan
Keywords: William Saroyan; obraznost tygra; filozofie; interpretace; Tracyho tygr; William Saroyan; tiger imagery; philosophy; interpretation; Tracy's Tiger