Téma tajemství v Řadě nešťastných příhod Lemony Snicketa - Franková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se bude zabývat interpretací populárního díla Daniela Handlera (Lemony Snicketa) Řada nešťastných příhod (Series of Unfortunate Events) se zaměřením na souvislost mezi zkoumanými příběhy a tradicí anglického gotického románu, v širším ohledu románu s tajemstvím (Botting, Hodrová, Šklovskij). Tomuto teoretickému a literárně historickému kontextu bude věnována úvodní kapitola. Hlavní část práce se soustředí na téma tajemství a to jak v charakteristice postav a otázce lidské povahy, tak i v jednotlivých motivech (např. význam iniciál D.P [V.F.D.], motivy cukřenky, jedu a protijedu) a v celkové atmosféře nejistoty a nebezpečí. Zvláštní pozornost bude věnována i četným intertextovým odkazům.
The Theme of Mystery in Lemony Snicket´s Series of Unfortunate Events
Keywords: Lemony Snicket; Řada nešťastných příhod; téma tajemství; mnohoznačnost motivů; gotický román; román s tajemstvím; Lemony Snicket; Series of Unfortunate Events; the theme of mystery; motifs' ambiguity; Gothic novel; novel with mystery