Problematika bolestivosti ramenního pletence u hráček házené - Mládková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bolestivosti ramenního pletence u hráček házené. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části jsou popsány teoretické poznatky ohledně ramenního pletence, pohybů jím vykonávaných, házené a druzích poranění v důsledku házené. Dále jsou zde nastíněny metody, které by mohly být při této problematice využity. Část druhá, praktická, je vypracována na podkladě osmitýdenního pozorování a cvičení třech juniorských hráček DHC SVŠ Plzeň. Byla využita metoda kvalitativního výzkumu, kdy formou rozhovoru byly odebrány anamnestické údaje, byl vytvořen vstupní kineziologický rozbor a krátkodobý terapeutický plán. Dále je zde popsán i průběh terapie. Po osmitýdenním cvičení byl vytvořen výstupní kineziologický rozbor a došlo k navrhnutí dlouhodobého terapeutického plánu. Vyhodnocení výsledků terapie bylo provedeno jak subjektivně, tak i objektivně za pomoci speciálních vyšetřovacích testů ramenního kloubu. Terapie hráček probíhala 2-3x týdně, z toho 1x týdně pod mým dohledem. V průběhu terapie byly využívány měkké techniky, trakce, aproximace, centrace, postizometrická relaxace, součástí bylo dále posilování svalů oslabených a uvolnění svalů přetížených za využití různých pomůcek. Z metod byly využívány proprioceptivní neuromuskulární facilitace a vybrané prvky z dynamické neuromuskulární stabilizace. Cílem práce bylo poukázat na problematiku ramenního pletence v důsledku hry házené a nastínění možností fyzioterapie. Ze zjištěných výsledků můžeme usoudit, že terapie pozitivně ovlivnila bolestivost v oblasti ramenního pletence u všech hráček házené, avšak u každé jinak intenzivně. U všech hráček došlo k posílené dolních fixátorů lopatek, uvolení m. trapezius a m. pectoralis major a následně i ke zmírnění svalových dysbalancí, proto můžeme soudit, že fyzioterapie je vhodná jako terapie, tak i jako prevence u hráček házené.
Issues of shoulder girdle syndrome of female handball players
Keywords: fyzioterapie; ramenní pletenec; házená; physiotherapy; shoulder girdle; handball