Posouzení úrovně výživy ve vztahu k produkci mléka u dojnic - Bartuška, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
V provozních podmínkách bylo provedeno hodnocení úrovně výživy dojnic ve vztahu k produkci mléka. Byla posuzována kvalita objemných krmiv, technika krmení, složení krmných diet a optimální zabezpečení potřeby živin. Z provozně ekonomických ukazatelů byly vyhodnoceny náklady na výrobu mléka a celkové zhodnocení za jednotlivá sledovaná období. Výsledky při posouzení úrovně výživy za tříleté období ukazují, že krmné dávky jsou sestavovány v optimálních hodnotách. Kukuřičná siláž ve sledovaných obdobích byla vždy zařazena do první jakostní třídy a travní siláže byly zařazovány do první a druhé jakostní třídy. Průměrná užitkovost činní 7 000 kg mléka na dojnici za rok. Náklady na jeden litr vyprodukovaného mléka byly v průměru za sledované tříleté období 8, 90 Kč. Náklady na litr prodaného mléka byly v průměru 9,30 Kč a průměrné náklady na jeden krmný den byly v průměru 138,37 Kč.
Nutrition and feeding influence in relation to milk production of dairy cows
Keywords: výživa dojnic; objemná krmiva; krmná dávka; technika krmení; produkce mléka; náklady na výrobu mléka; dairy cattle nutrition; roughage feed; feed ration; feeding technique; milk production; milk production costs