Vliv konceptu SMART village na tvorbu rozpočtu ve venkovské obci - Sedláková, Anita (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv konceptu SMART Village na tvorbu rozpočtu ve venkovské obci. Práce představuje koncept SMART Village a teoretická východiska rozpočtování. Tyto teoretické poznatky jsou dále aplikovány v praktické části, která zkoumá financování projektů a jejich přínosy z pohledu občanů i členů zastupitelstva. Z výsledků empirického šetření vyplývá, že 90 % respondentů vnímá alespoň jeden benefit ve všech chytrých strmilovských projektech. Práce představuje rozpočtovou aplikaci jako chytrý nástroj při tvorbě rozpočtu. V práci jsou provedeny a porovnány tři simulace. Ze simulací vyplývá, že klíčem k atraktivní obci je soulad investování do různých oblastí, ale také nezanedbávání provozu. Dále je v praktické části sledován vývoj rozpočtu a jeho plnění v období pěti let. Vliv konceptu SMART byl identifikován v rozpočtových opatření. Od roku 2018, kdy se Strmilov začal o koncept zajímat, se chytrých projektů týkalo 11 z 64 rozpočtových opatření. Práce se také zabývá srovnáním tvorby rozpočtu dvou venkovských obcí, z nichž jedna využívá SMART přístup, druhá nikoli.
The effect of the SMART Village concept on the budget formation of the rural municipality
Keywords: SMART; chytrá vesnice; rozpočet; tvorba rozpočtu; SMART; SMART Village; budget; budget formation