Role mTOR signalizační dráhy v myších preimplantačních embryích - Tománková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
mTOR regulovaná translace je důležitá pro myší embryonální vývoj, ale zatím není jasné, jakým způsobem ovlivňuje první a druhé rozhodnutí o buněčném osudu, ke kterým dochází během preimplantační fáze vývoje. Cílem této práce bylo zjistit, jaký dopad má inhibice mTOR signální dráhy na první rozhodnutí o buněčném osudu, během kterého se buňky segregují na trofoektoderm a vnitřní buněčnou hmotu.
Role of the mTOR signalling pathway in mouse preimplantation embryos
Keywords: myší preimplantační vývoj; mTOR signální dráha; translace závislá na mRNA čepičce vnitřní buňky; vnější buňky; polarizace; buněčné dělení; 4EGI 1; Torin1; mouse preimplantation development; mTOR signalling pathway; cap-dependent translationinner cells; outer cells; polarization; cell division; 4EGI 1; Torin1