Volnočasové aktivity jako prevence proti sociálně patologickým jevům - Netíková, Nikol (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá vztahem volnočasových aktivit a sociálně patologického jednání. Text je rozdělen na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, představeny různé pohledy na volný čas a funkce volného času. Teoretická část se taktéž zabývá nabídkou volnočasových aktivit ve městě Třebíč. Nechybí ani výčet nejčastěji se vyskytujících sociálně patologických jevů a stručné představení nízkoprahového klubu BARÁK. Praktická část je realizována pomocí kvalitativní metody výzkumu, konktrétně rozhovoru. Rozhovory jsou směřovány na klienty nízkoprahového klubu ve věku 15-20 let. Cílem práce je zjistit, zda si dotazovaní jedinci uvědomují, že trávení volného času může mít preventivní důsledky vůči sociálně patologickému jednání. Dále je také zjišťována spokojenost s nabídkou aktivit ve městě Třebíč.
Leisure activities as prevention of socially pathological phenomena
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; sociálně patologické jevy; nízkoprahová zařízení; prevence; free time; leisure activities; socio-pathological phenomena; Low-threshold institutions; prevention