Výstavba účelových komunikací v rámci pozemkových úprav v jihočeském kraji v závislosti na vývoji cen stavebních prací - Pultr, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Realizace polních komunikací po KPÚ vycházejí z plánu společných zařízení a navrhují se s ohledem na dané katastrální území. Polní cesta je v českých pravidlech silničního provozu zmíněna jako druh účelové komunikace. ČSN 73 6109 ji definuje jako účelovou komunikaci, která slouží zejména zemědělské dopravě a může plnit i jinou dopravní funkci. Může tudíž sloužit jako cyklistická stezka, stezka pro pěší a hlavně jako cesta pro motorová vozidla, jež zabezpečuje vlastníkům přístup na jejich pozemky a umožňuje jim jejich racionální využívání. Polní cesty a vegetace kolem nich dotváří ráz krajiny a zvyšují její biodiverzitu, trvalým a výrazným způsobem ohraničují pozemky a katastrální území. Celkově tudíž přispívají ke stabilitě daného katastrálního území. Mým úkolem bylo zhodnotit realizovaná společná zařízení, konkrétně cestní síť, z pohledu nákladů na jejich realizaci u Státního pozemkového úřadu, Poboček České Budějovice, Tábor a Český Krumlov. Vycházel jsem tudíž z podkladů, které mi poskytl již zmíněný Státní pozemkový úřad. Veškeré tyto údaje jsou uvedeny v kapitole 5. Výsledky a diskuse. V závěru jsou shrnuty všechny poznatky a průběh cen stavebních prací v letech 2000 2011.
Construction of Purpose - built Communications in the Context of Land Consolidations in the South Bohemian Region in Relation to Price Developments of Construction Work
Keywords: polní komunikace; katastrální území; realizace; komplexní pozemková úprava; Státní pozemkový úřad; field roads; cadastre; realisation; land consolidation; state land office