Analýza strojního zařízení jako prvku nehodového systému v oblasti provozu silničních motorových vozidel. - Sluka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této diplomové práce je ‚qAnalýza strojního zařízení jako prvku nehodového systému v oblasti provozu silničních motorových vozidel''. Pojednává o problémech v dopravě a příčinách úmrtí a zranění při dopravních nehodách a navrhuje možné řešení jejich snížení. Řešení je založeno na skutečnosti, že většina dopravních nehod je zaviněna samotnými řidiči, kteří se nedostatečně věnují řízení vozidla nebo je jejich chování za volantem z hlediska bezpečnosti provozu nevyhovující. Navrhované řešení má za úkol v reálném čase monitorovat dopravu a ve spolupráci se speciálně navrženým programem umístěným v řídící jednotce vozidla varovat řidiče o nebezpečných situacích v jeho blízkosti. Systém je také schopen dynamicky řídit dopravu tak, aby bylo zabráněno tvorbě dopravní zácpy, nehodám na přechodech pro chodce, atd. Autor odhaduje, že zavedením tohoto systému do praxe by se značným způsobem snížil počet tragických dopravních nehod, vážných zranění a objem hmotných škod.
Analysis of the machinery as a component of the accident system in the area of traffic operations of self-propelled motor vehicles
Keywords: motorové vozidlo; nehody; řidič; řídící jednotka; řízení dopravy; řízení vozidla; silniční doprava; technický stav; úmrtí; zranění; motor vehicle; accidents; driver; control unit; traffic control; vehicle control; road traffic; technical conditions; deaths; injuries