Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích - Michalčíková, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Karotenoidy jsou lipofilní barviva; jejich produkce je velmi důležitá pro fotosyntetické procesy i pro ochranu pletiv v listech a jako atraktanty v plodech. Pro své antioxidační účinky jsou také klíčové ve výživě lidí/zvířat. Karotenoidy lze nalézt v rostlinných i živočišných tkáních ve volné i esterifikované formě. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení metody saponifikace karotenoidových extraktů z ovoce, doplňků stravy a následná analýza přítomnosti esterů karotenoidů pomocí HPLC. Zmýdelnění bylo testováno hydroxidem sodným a draselným. Obsah esterů karotenoidů byl zjištěn ve vzorcích potravin a ve vybraných doplňcích stravy s předpokládaným vysokým obsahem karotenoidů. Nálezy jsou diskutovány z hlediska příjmu karotenoidů v lidském trávicím traktu.
Carotenoid esters in food and food supplements
Keywords: Karotenoidy; estery; estery karotenoidů; saponifikace; b-karoten; lykopen; potravinové doplňky; Carotenoids; Esters; Esters of carotenoids; Saponification; b-caroten; lycopene; food supplements