Šikana a možná náprava v třídním kolektivu - Bučková Michlíčková, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce pojednává o kolektivu třídy, šikaně a jejím vnímání žáky ? jaké mají žáci povědomí o šikaně na Základní škole ve Volarech. Čtenář bude seznámen s problematikou šikany ? definicí pojmu, stadii, diagnostikou atd. Praktickou část představuje dotazníkový výzkum rozdělený na I. stupeň (absolvování 1. až 5. třídy) a II. stupeň (absolvování 6. až 9. třídy) základní školy, kde práce mapuje kolektiv třídy, povědomí žáků o šikaně, setkání se s problematikou, výskyt šikany v kolektivu, reakce žáků, jejich důvěru, či nedůvěru v pedagogické pracovníky apod. Praktická část, mimo jiné, pro zajímavost srovnává odpovědi mladších a starších žáků.
Bullying and possibly rectification in the classroom
Keywords: třída; kolektiv; diagnostika; šikana; dotazníkové šetření; class; team; diagnostics; bullying; questionnaire survey