Literary Portraits of the Louisiana Woman by Novelists George W. Cable, Kate Chopin and Ernest J. Gaines - Šottová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Anotace Tato diplomová práce se zabývá literárním znázorněním žen ve třech odlišných románech zasazených do různých historických období ve státu Louisiana. Předmětem analýzy jsou romány The Grandissimes od George W. Cablea, The Awakening od Kate Chopinové a Catherine Carmier od Ernesta J. Gainese. Práce začíná souhrnným historickým a kulturním kontextem Louisiany, zdůrazňujícím postavení žen, rasové, etnické a náboženské vlivy. Poté je každý z autorů zkoumám jednotlivě včetně svého života, literární kariéry a hlavních témat, kterým se ve svém díle věnuje. Speciální pozornost je věnována významným ženským postavám, s důrazem na jejich roli v ději, individuální příběhy, motivace, kulturní, náboženský a společenský kontext. Porovnáním společných a odlišných znaků těchto ženských postav, které sdílejí francouzský původ a katolickou víru, si práce klade za cíl zlepšit pochopení reprezentace žen v louisianské literatuře.
Literary Portraits of the Louisiana Woman by Novelists George W. Cable, Kate Chopin and Ernest J. Gaines
Literární ztvárnění Louisianské ženy v díle George W. Cabla, Kate Chopinové a Ernesta J. Gainese
Keywords: jižanští spisovatelé; ženy v Louisianě; kreolské ženy; feminismus; Southern writers; women in Louisiana; Creole women; feminism