Problematika symbolických funkcí v estetice Nelsona Goodmana - Majer, Karel (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá možností symbolizace ve výtvarném umění. Jako hlavní teoretický nástroj slouží rozlišení základních typů symbolických funkcí, tak jak je ve svých knihách rozpracoval Nelson Goodman. Práce tedy nejprve představí základní motivy Goodmanovy filozofie umění a následně je pokusí využít pro interpretaci vybraných děl Vasilije Kandinského.
The Problems of the Symbolic Functions in the Aesthetics of Nelson Goodman
Keywords: symbol; funkce; Goodman; Kandinsky; malba; zobrazení; denotace; exemplifikace; abstrakce