Modelová studie úniku nebezpečné chemické látky s ohledem na připravenost IZS a obyvatelstva - Mráz, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou a vytvořením modelu při úniku nebezpečných chemických látek a to především zemědělských průmyslových hnojiv. Práce je rozdělena na 2 části ? teoretickou a praktickou. V teoretické části diplomová práce seznamuje čtenáře s pojmem ochrana obyvatelstva a její historií. Dále uvádí definici základních pojmů a legislativu spojenou s ochranou obyvatelstva. Pohled do historie pak přináší výběr nejvážnějších chemických katastrof. Poslední kapitoly obecně popisují principy hnojení rostlin a uvádějí přehled nejpoužívanějších zemědělských průmyslových hnojiv. Cílem práce je vytvoření přehledu nejčastěji používaných zemědělských hnojiv a modelu úniku nebezpečné chemické látky. Model bude vytvořen pomocí softwarového nástroje TerEx. Podkladem pro vytvoření modelu bylo studium havarijního plánu a osobní konzultace. Spolu s vytvořenou fotodokumentací tak může tato diplomová práce sloužit pro IZS jako modelová studie dané lokality s jejím zmapováním. Výzkum je doplněn dotazníkem zkoumajícím připravenost obyvatel a členů IZS. Vyhodnocením dotazníku bylo možné ověřit platnost hypotéz a vyvodit z nich doporučení pro ochranu obyvatelstva.
Model study of leakage of hazardous chemicals with regard to the Integrated Rescue System and the preparedness of the population.
Keywords: modelová studie; ochrana obyvatelstva; připravenost IZS a obyvatelstva; únik nebezpečných látek; zemědělská průmyslová hnojiva; protection of population; agricultural fertilizers; leakage of hazardous chemicals; model study; preparedness of the population