Participace v nestátních neziskových organizacích dětí a mládeže - Velíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá participací v nestátních neziskových organizacích dětí a mládeže. Konkrétně je zaměřena na možnosti a uplatňování participace ve dvou největších občanských sdruženích v České republice - v Junáku a Pionýru. V první části práce je vysvětlen pojem participace, objasněna její východiska, ze kterých čerpá a o která se opírá. Je zde uvedeno základní dělení participace a zmíněna potřeba výchovy jedince ke každodenní participaci. Součástí zkoumané problematiky je neziskový sektor, a proto se druhá část práce zabývá charakteristikou nestátních neziskových organizací a nastiňuje možnosti využití participace v této oblasti. O možnostech a realizaci participace v Junáku a Pionýru pojednává třetí část práce. Na základě analýzy vybraných dokumentů obou organizací je zkoumání zaměřeno na fenomén participace v základních jednotkách těchto organizací a jejich participace na životě společnosti. Zjištěné poznatky jsou vyhodnoceny a vzájemně porovnány.
Participation in non-state non-profit organizations for children and youngsters
Keywords: člen; demokracie; děti; Junák; mládež; nestátní nezisková organizace; oddíl; participace; práva dítěte; Pionýr; skauting; společnost; výchova; východisko; vzdělání; member; democracy; children; Junák; youth; non-state non-profit organization; troop; participation; children rights; Pionýr; scouting; society; education; basis; education