Budoucnost české rodiny - Sochorová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Má práce se zabývá současnou českou rodinou a jejím vývojem. Mladí lidé v menší míře vstupují do manželského svazku, rodí se čím dál méně dětí, populace stárne, alarmující je vysoký počet rozvodů. Má na to vliv míra vzdělání? Patrný je i vysoký nárůst dětí narozených svobodným matkám. I přesto, že se ještě stále rodí nejvíce dětí do manželského svazku, přibývá rodičů nesezdaných. Mnoho párů nemůže počít dítě přirozenou cestou a využívá možnosti asistované reprodukce. Narůstá i podíl žen, které z nějakého důvodu mít dítě nemohou či nechtějí. Dále se zabývám rozdělení rolí v rodině a v pracovní oblasti. Co se změnilo v současné rodině oproti tradiční? Cílem práce je zmapovat současnou situaci české rodiny a její budoucnost z pohledu našich i zahraničních autorů. Důležitost spatřuji v etických a sociálních aspektech, které mohou svými dopady ovlivňovat vývoj rodiny v budoucnosti. Závěr práce obsahuje mé hodnocení k této problematice.
The future of a Czech family
Keywords: tradiční a moderní rodina; manželství a partnerství; rodičovství; svobodné matky; asistovaná reprodukce; bezdětnost; rozvody a rozchody; budoucnost české rodiny; sociální a etické aspekty.; traditional and modern family; marriage and friendship; parentage; independent mothers; assist reproduction; childless; divorces and separations; future family of Czech; social and ethical aspects.