Přínos sesterských profesních organizací v ošetřovatelské péči - Průšová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická práce s názvem Přínos sesterských profesních organizací v ošetřovatelské péči je informačního charakteru. Cílem této práce je analyzovat jednotlivé profesní sesterské organizace, historii těchto organizací a jejich přínos do ošetřovatelské péče. Tato práce dále zkoumá odborné publikace, které se týkají profesních sesterských organizací a hodnotí současný přínos profesních sesterských organizací v ošetřovatelské péči. Vzhledem k tématu byla pro tuto práci zvolena teoretická práce bez výzkumné části. Tato práce vychází z odborných zahraničních i domácích tištěných publikací, z internetových zdrojů, z odborných databází a ze zápisů z konferencí, které se týkají tohoto tématu. Práce je vhodná nejen pro zdravotnický personál a pro studenty zdravotnických oborů, ale i pro laickou společnost, která jim umožní se seznámit s profesními sesterskými organizacemi, ale i s aktuální zdravotnickou problematikou. Práce je koncipovaná jako informační materiál, který mapuje profesní sesterské organizace, jejich přínos do ošetřovatelské péče a jejich aktivní účast v aktuálních problémech ve zdravotnictví. Práce si klade za cíl seznámit čtenáře s profesními sesterskými organizacemi a jejich přínosem v ošetřovatelské péči. Na základě zmapování organizací, které byly zvoleny do práce, se dá vyvodit, že nejaktuálnějším a nejvážnějším problémem ve zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaných sester, kterými se usilovně zabývají všechny organizace zmíněné v této práci.
Benefits of Sister Nursing Organizations in Nursing Care
Keywords: Sesterské profesní organizace; kvalifikovaný pracovník; ošetřovatelská péče; sestra; etický kodex; zdraví.; Professional nursing organisation; qualified worker; nursing care; nurse; ethical code; health.