Zdravotně sociální problematika u lidí po poranění míchy - Hájková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je zjistit, zda jsou lidé po úraze míchy motivováni k získání pracovního uplatnění a zda zaměstnavatelé reflektují na jejich požadavek zkráceného pracovného úvazku. Je zpracována formou výzkumu, metodou dotazování, technikou dotazníku. Výzkum byl prováděn v Praze ve Svazu Paraplegiků, Centru Praple. Výzkumu se zůčastnilo 82 respondentů z 95 oslovených. Práce je rozdělena na dvě části. První část je teoretická. Obsahuje stručný anatomický popis páteře a centrální nervové soustavy, změnu zdravotního stavu po poranění míchy. Dále je zmíněno psychosociální trauma osob s míšní lézí. Poté navazuje ucelená rehabilitace se všemi jejími složkami-rehabilitací léčebnou, sociální, pedagogickou, pracovní. Jako první je v pracovní rehabilitaci uvedeno jedno ze základních lidskách práv-právo na práci, nezaměstnanost a charakteristika nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Další část pracovní rehabilitace je věnována legislativní úpravě zaměstnávání osob se zdravotním postižením, zejména nový zákon o zaměstnanosti č.435/2004 Sb. Dnes jiz nelze opominout mezinárodní dokumenty vztahující se k zaměstnávání osob se zdravotním postižením, které jsou zmíněny v závěru teoretické části. Úplný závěr první, teoretické části tvoří vládou připravovaná koncepce statistiky o osobách se zdravotním postižením. Druhá část, je praktická část. Jsou zde uvedeny výsledky získané jak dotazníkovzm šetřením, tak výsledky telefonického dotazování. Výsledky jsou zpracovány procentuelně a graficky vyjádřeny pomocí grafů. Každý graf má vlastní popisky. Obsahem diskuse jsou zjištěné výsledky. Lidé po úraze míchy jsou k získání pracovného uplatnění motivování. Společnost však stále není připravena spoluobčany s takovámto postižením přijmout.. V otázce zaměstnávání musí tyto osoby stále ještě překonávat mnohé překážky, což může vést k deziluzi a demotivaci k získání pracovního uplatnění. Jednou z mnoha překážek je neakceptace požadavku zkrácené pracovní doby potenciálními zaměstnavateli. Dále je závěr, seznam použitých zdrojů a přílohy.
Health and social problems of people after spinal cord injury
Keywords: míšní léze; zaměstnávání; motivace; zkrácený pracovní úvazek; osoby se zdravotním postižením; pracovní uplatnění; spinal cord lesion; employment; motivation; part-time working hours; handicapped people; assert of work