Kvalita života podmíněná zdravím u drogově závislých - Veverka, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Kvalita života podmíněná zdravím u drogově závislých. Cílem této bakalářské práce je stanovit 1/ individuální a průměrná skóre kvality života u osob drogově závislých a u jejich příbuzných nebo blízkých. 2/analyzovat zjištěné jevy, srovnat kvalitu života probandů s evropskými normály, porovnat genderové rozdíly ve skupině příbuzných drogově závislých, a poté srovnat i kvalitu života skupiny drogově závislých s kvalitou života skupiny rodinných příslušníků drogově závislých. 3/ na základě této analýzy stanovit závažnost shledaných jevů ( jejich statistickou významnost) a identifikovat nejvíce postižené domény kvality života. Tím vytvořit předpoklady pro rozvahu o potřebnosti sortimentu a objemu případných sociálních intervencí u cílových osob. Metoda V této bakalářské práci k praktickému výzkumu byl použit dotazníkový nástroj SF-36, který slouží jak pro celkové zhodnocení kvality života, tak i pro porovnaní rozdílu mezi zkoumanými skupinami. Probandi Soubor 36 osob ( 24 drogově závislých osob-pacientů a 12 jejich rodinných příslušníků, či jim na roveň postavených jedinců) a 32 rodinných příslušníků chorvatských drogově závislých. Výsledky Drogově závislí mají ve všech 8 doménách statisticky významně nižší kvalitu života nežli kontrolní skupina. V doménách omezení sociálních funkcí a duševní zdraví je HRQoL příbuzných statisticky významně nižší, než u kontrol. Chorvatští rodinné příslušníci jsou na tom významně hůř nežli čeští, přitom ženy jsou postiženy víc nežli muži a to v doménách fyzické funkce a fyzické omezení rolí.
Health Related Quality of Life (HTQoL) in drug dependent population
Keywords: Drogově závislé osoby; rodinní příslušníci drogově závislých osob; kvalita života podmíněná zdravím; Drug addicts; relatives of drug addicts; HRQoL- Helath Related Quality of Life.