DVACET LET CÍRKEVNÍHO ŠKOLSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE (1991 - 2010) Zákonné a biblické normy; služba a pastorace v církevních školách - Dvořáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá zmapováním vývoje a úlohy církevních škol v ČR v posledních dvaceti letech. Teologické fakulty doplňují pohled na teologické a církevní vzdělání v ČR. Je volným pokračováním bakalářské práce, která byla úspěšně obhájena na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v lednu 2007. Vychází z historie školství a pedagogiky včetně církevních škol a z platných zákonných předpisů a norem pro jejich fungování. Je psána na základě zkušeností z autorčiny praxe vedoucí pracovnice církevní školy. Zabývá se úlohou řídících pracovníků, personalistikou a teologickou reflexí církevního školství. Zaměřuje se na ekonomiku i vybavení, na cíle a poslání těchto škol. V širokém spektru možností, které mají církevní školy v 21. století, mohou uplatnit svůj potenciál neotřelým způsobem evangelizace, misijní službou a pastorací.
20 years of church affiliated education in the Czech Republic (1991-2010). Legal and biblical standards; service and pastoral work at church schools. Praha 2010
Keywords: školy a školská zařízení zřizovaná registrovanou církví (?církevní školy?); školy a školská zařízení zřizovaná MŠMT; krajem; obcí nebo dobrovolným svazkem obcí (?veřejné školy?); školská právnická osoba; historie školství; služba; pastorace a misie; vedení církevních škol; pedagogové; mzdy a zaměstnanecké výhody; vybavení; cíle; vize a poslání těchto škol; schools and educational institutions founded by registered churches ("church schools"); schools and educational institutions founded by the Ministry of Education; Youth and Sports; by regions; municipality or voluntary union of municipalities ("public schools"); educational legal entity; history of education; service; pastoral work and mission; management of church schools; teachers; salaries and benefits; equipment; goals; visions and targets of church schools