Historie obce Rychnůvek od roku 1900 až do jejího zániku - Venušová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá historií zaniklé obce Rychnůvek. Zaměřuje se zejména na události 20. století, které byly pro její budoucí vývoj zlomové. První část bakalářské práce se věnuje specifikaci původní polohy obce a dále její historii, která sahá do 13. století. V druhé části jsou na pozadí dobových událostí charakterizovány společenské změny v této německy mluvící osadě. Důraz je kladen na rok 1918, období sociálního nacionalismu, poválečný odsun německého obyvatelstva a definitivní zánik obce v roce 1959. V poslední části se bakalářská práce zabývá konkrétními životy osob, které v obci žily a ovlivňovaly její společenský život. Dále je zde analyzována činnost, díky které dochází mezi členy původní komunity k interakci.
The History of the Village Rychnůvek from 1900 to the Extinction
Keywords: Odsun; německá menšina; transfer; zaniklá obec; železná opona; pohraniční pásmo.; Transfer; German minority; extinct village; Iron Curtain; frontier zone.