Výuka českého jazyka, literární výchovy a slohu s pomocí interaktivní tabule - Radvanovská Bártová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce ''Výuka českého jazyka, literární výchovy a slohu s pomocí interaktivní tabule'' se věnuje práci s interaktivní tabulí v hodinách českého jazyka. Cílem této práce je vytvoření výukového CD se třemi vzorovými hodinami, ověřenými v praxi. Tato práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy týkající se interaktivní tabule a příslušenství s ní spojenými. Zabývá se také přehledem typů interaktivních tabulí, interaktivních učebnic, interaktivními cvičeními, interaktivními učebnami atd. Jsou zde také zmíněny používané softwary. V teoretické části je současně zahrnuta novinka ve vzdělání s pomocí moderních technologií v České republice. Východiskem praktické části je vytvoření manuálu na CD, který bude ověřený praxí a použitelný pro další hodiny výuky českého jazyka. CD obsahuje tři odučené hodiny. Další součástí praktické části je anketa provedená mezi učiteli vyučujícími český jazyk s interaktivní tabulí a jejich názory a postřehy na tuto metodu práce. K vlastnímu členění této práce slouží jednotlivé kapitoly a následující podkapitoly.
Teaching Czech Language with the Help of "Smart Board"
Keywords: didaktika; interaktivní tabule; interaktivní učebnice; interaktivní cvičení; interaktivní učebnice; interaktivní učebny; moderní technologie; didactics; interactive board; interactive textbooks; interactive exercises; interactive clasrooms; modern technologies