Agregátní nabídka, agregátní poptávka a makroekonomická rovnováha v systému národních účtů ČR (Nástin problému) - Kovářová, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou agregátní nabídky a agregátní poptávky a jejich vlivem na makroekonomickou rovnováhu v systému národních účtů České republiky. Seznamuji zde čtenáře s modely AS - AD a jejich funkcí. Porovnávám zde klasický model makroekonomie s Keynesiánským modelem. Dále zde přibližuji GDP jako nejdůležitější makroekonomický agregát a představuji zde tři základní metody jeho výpočtu a faktory, které jej ovlivňují. Navazuje kapitola o roli GDP v národních účtech a o dalších makroekonomických agregátech. V poslední kapitole se snažím přiblížit funkci AS - AD ve vztahu k zaměstnanosti a tento vliv na makroekonomickou rovnováhu, jeho vztah k produkci a ke GDP v národním účetnictví. Zde se snažím přiblížit pohled na výklad kvantitativní rovnice peněz z pohledu I. Fishera a z pohledu J. M. Keynese.
Agregate Supply, Agregate Demand and Macroeconomic Equlibrium in the System of National Accounts Czech Republic (The Topic Outline)
Keywords: agregátní nabídka; agregátní poptávka; AS - AD model; GDP; aggregate supply; aggregate demand; AS - AD model; GDP