Diversity and ecology of arboreal ant communities in a tropical lowland forest - Klimeš, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zaměřuje na studium stromových společenstev mravenců v nížinném deštném lese Papui Nové Guineje. Vůbec poprvé byly podrobně zkoumány celé úseky tropického lesa a studováni mravenci jak v hnízdech tak pobíhající na vegetaci. Unikátní materiál byl sebrán celkem ze 684 stromů a 260 pastí v plochách primárního a sekundárního pralesa a využit pro výzkum diversity a koexistence druhů mravenců na lokální škále. Práce se sestává ze tří kapitol. První dvě objasňují otázky kolem diversity mravenců ve zkoumaných typech lesa, koexistenci druhů a jejich hnízdní preference. Třetí kapitola demonstruje novou metodu manipulace celých mravenčích společenstev aktivních na vegetaci. Výsledky práce ukazují poměrně malý vliv druhové diversity stromů na strukturu mravenčích společenstev a zdůrazňují spíše důležitost hnízdních mikrohabitatů a jejich obměnu mezi jednotlivými stromy. Primární lesy jsou nezbytné pro uchování původních mravenčích druhů.
Diversity and ecology of arboreal ant communities in a tropical lowland forest
Keywords: mravenci; Formicidae; aktivita; hnízdní preference; ekosystém deštého lesa; druhová bohatost; korunné patro lesa; tropy.; ants; Formicidae; foraging activity; nesting preferences; rainforest ecosystem; species richness; tree canopy; tropics